Jakomäki

Jakomäen alueen ja asuinkerrostalojen peruskorjaus

Yli 15 vuotta kestänyt Suomen ensimmäisen betonielementtilähiön laajamittainen peruskorjaus.

Lähtötilanne

Osoite:
Jakomäentie, Louhikkotie, Kankaretie

Tilaaja:
Jakomäen Kiinteistöt Oy

Rakennuttaja:
Helsingin kaupungin
asuntotuotantotoimisto ATT

Avaa projektikortti 

Suomen ensimmäinen betonielementtilähiö oli teknisesti kulunut ja kaipasi laajamittaista peruskorjausta. Vanhat julkisivuelementit ja parvekerakenteet olivat voimakkaasti vaurioituneita ja mm parvekkeita täytyi jo asettaa käyttökieltoon.
Alue oli pahassa maineessa. Alue koettiin yleisesti epämiellyttävänä ja jopa vaarallisenakin.
Laadimme 1990-luvun alussa Jakomäen alueen kehittämissuunnitelman. Yleisen arkkitehtuurikilpailun tuloksena voitimme jaetun 1. palkinnon Jakomäen alueen ja asuinkerrostalojen peruskorjauksesta.

Idea

Haluamme korjata siten, että rakennusten elinkaari on vähintään yli 100 vuotta. Halusimme että alue on viihtyisämpi ja parempi paikka asua. Kaikilla olisi käytössään oma parveke. Asunnoista tehtäisiin viihtyisiä ja terveellisiä sekä kestäviä. Lämmöneristävyyttä parannettaisiin jotta saavutettu lämmitysenergian säästö tulisi asukkaiden hyödyksi.

Lopputulos

Työmme tuloksena yhdessä Insinööritoimisto Lauri Mehto Oy:n kanssa syntyi ns. Jakomäki –konsepti joka on uraa uurtava betonielementtijulkisivujen korjausmenetelmänä
Lämmöneristystä parannetaan vaihtamalla vanhat, mikrobisaastuneet lämpöeristeet uusiin ja lisäämällä eristevahvuutta. Vanhat julkisivukuorielementit korvataan paikalla muuraten kohteeseen erityispoltetulla tiilellä. Tuulettuva tiilen ja lämmöneristeen välinen tila parantaa rakenteen kokonaislämmöneristävyyttä ja suojelee sisäpuolisia rakenteita ulkopuoliselta kosteusrasitukselta.
Rakennukset varustetaan räystäillä joilla parannetaan tiilen taustan tuuletusta sekä suojellaan julkisivuja suoralta sateelta.
Jokainen asunto varustetaan lasitetulla parvekkeella.
Sitkeä työmme Jakomäessä sai vuonna 2005 Vuoden Julkisivuteko –palkinnon yhdessä Helsingin Asuntotuotantotoimiston ATT:n ja Jakomäen kiinteistöt Koy:n kanssa.

« Takaisin