As Oy Helsingin Keltavuokko

As Oy Helsingin Keltavuokko

Lähtötilanne

Osoite:
Tilanhoitajankaari 22, 00710 Helsinki

Asuinkerrostalot: 2 kpl

Kerrosala: 4 750m2

Tilavuus: 19 390 m3

Rakennuttaja:
Skanska Etelä-Suomi Oy

Valmistumisvuosi: 2000

Avaa projektikortti 

Erat Arkkitehdit osallistuivat Viikin alueen suunnittelukilpailuun 90-luvun puolivälissä. Kärkeen sijoittunut ehdotus poiki toisen pienemmän alueen suunnittelukilpailun, jossa urakoitsija oli suunnittelijan kanssa mukana hankkeessa. Arkkitehtitoimisto ERATin partnerina toimi Polar-Rakennus Oy, joka myöhemmin siirtyi Skanska Etelä-Suomelle.

Idea

Suunnittelukilpailussa haettiin ekologisen kerrostalon mallia. Ideana oli, että talot ovat osana luonnonjärjestelmää ja paikan resurssit toimivat lähtökohtana. Nämä huomioiden saadaan tontille muodostumaan suotuisa pienilmasto.

Talot ja asunnot elävät vuodenaikojen mukaan. Rakennuksen sisällä tilojen oikealla sijoittelulla ja lasitetuilla parvekkeilla saadaan aikaan puskurivyöhyke eteläjulkisivulle. Massiivinen kivirakenne takana tasaa lämpötilaeroja.

Lopputulos

Palomääräykset aiheuttivat sen, että parvekkeita ei voitu toteuttaa puurakenteisina, ja samalla menetettiin modulaarinen vaihtelun mahdollisuus. Teräsrakenteinen järjestelmä ei myöskään mahdollistanut asukkaiden omien parveketarpeiden toteuttamista eikä spontaania epäsymmetrisyyttä saavutettu.

Kohteessa on hulevedet kerätty kaivoon, jonka ylivuoto on johdettu pihan lampeen. Jotta lammen vesi pysyisi hyvänä, sitä pumpataan tietyissä kohdissa ylös ja valutetaan rakennettuja rännejä pitkin takaisin kaivoon.

« Takaisin