Henna

The Innovative Town Consept for the Future -kilpailu

 

Ekologinen uusi kaupunki Hennan alueelle Orimattilaan oikoradan varrelle

Lähtötilanne

Osoite: Henna, 16300 Orimattila

Yhteensä 20 000 asukasta, n. 7 km2

Kilpailun järjestäjä:
Orimattilan kaupunki yhteistyössä SRV Yhtiöt Oyj:n kanssa

Kilpailuvuosi: 2010

Avaa projektikortti 

Kilpailun osa 1: Kilpailijoiden tehtävänä on ideoida ja suunnitella innovatiivinen ja yhteisöllinen tulevaisuuden kaupunkiyksikkö 20 000 asukkaalle. Suunnittelussa tulee huomioida kestävä kehitys ja ekotehokas aluerakentaminen.

Kilpailun osa 2: Kilpailijoiden toisena tehtävänä on soveltaa suunnittelemansa kaupunkiyksikön ratkaisuja Orimattilan Hennan alueelle. Hennassa kilpailualue on rajattu rautatie-aseman ympärille suunniteltuihin keskusta- ja asuinalueisiin.

Idea

Koko kaupunki muodostuu pienten kylien verkostosta. Jokaisella kylällä on oma vahva identiteetti, jota kautta asukkaat juurtuvat sijoillensa. Kylien sisäinen rakenne muodostuu pienistä soluista siten, että kukaan ei koskaan jää yksin.

Kylät yhdistää viherväylä, jota pitkin kulkee sähköllä toimiva palvelulinja. Matka juna-asemalle jalan tai sähköautolla on aina lyhyempi kuin autolla. Koulut ja palvelut sijaitsevat viherväylän varrella.

Luonto löytyy heti kylien ympäriltä. Lähiympäristö tuottaa lähiruokaa ja asukkailla on mahdollisuus viljellä itse.
Rakennukset arvioidaan kokonaishiilijalanjäljen perusteella, mikä mahdollistaa monipuolisemmat vaihtoehdot. Energiaa tuotetaan maa- ja tuulivoimalla. Aurinkoenergiaa hyödynnetään sekä passiivisesti että aktiivisesti.

Rakennuksissa on kaksinkertainen vesijohtoverkosto puhtaalle ja harmaalle vedelle. Harmaat vedet puhdistetaan paikallisesti.

Lopputulos

ERAT Arkkitehtien ehdotus "Vie" saa kunniamaininnan kilpailussa.

Ote arvostelupöytäkirjasta: "Ehdotus perustuu soluista koostuvasta mallista, jossa joka solulle on annettu omanlaisensa rakenne ja luonne. Eri korttelityyppien sisäisen rakenteen kehittely on ehdotuksen parasta antia. Solut muodostavat kaksoislenkin, jossa on silmukat molemmin puolin rataa ja lenkit yhtyvät keskustassa. Mallin perusrakenne on luonteva ja kokonaisuus on harkiten tehty ja toteutuskelpoinen näkemys tulevaisuuden kaupungista."

« Takaisin