Söderskärin majakka, Porvoo

Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaan, vuonna 1862 rakennetun majakkarakennuksen, majakkamestarin sekä majakanvartijan rakennuksien korjaus- ja muutos.

Rakennusvuosi: 1862

Rakennussuojelu: Suojeltu, kulttuurihistoriallisesti merkittävä sekä merenkulun ja tekniikan historian että rakennus- ja käyttöhistoriansa kannalta

Vaativuusluokka: Poikkeuksellisen vaativa

Arkkitehti- ja pääsuunnittelu, projektinjohto, hanke- ja toteutussuunnittelu, rakennuttaminen.

Suunnittelu:
2003 - 2014
Toteutus:
2003 - 2014
Lue lisää

Söderskärin majakka on rakennettu vuonna 1862, ark Ernst Lohrmann / Valtion Intendenttikonttorin suunnitelmien mukaan.
Majakassa on jäljellä sen alkuperäinen, 1850-luvulla Sautter & Co:n Pariisissa valmistama lyhtykoju ja linssilaitteisto sekä toimintakuntoinen aurinkoventtiili, josta kaasulaitteiston suunnittellut Gustaf Dahlén sai Nobelin fysiikan palkinnon v. 1912.
Söderskärin majakka on Suomen viimeinen tulikäyttöinen majakka, jonka kaasukäyttöinen valo sammutettiin 1989. Tämän jälkeen majakka oli käyttämättömänä.

Sebastian Lönnqvist ja Ari Laamanen omistivat majakkarakennuksen vuosina 2003-2015. Majakkaa sekä siihen liittyviä asuin- ja talousrakennuksia korjattiin, mutta saarille rakennettiin myös laiturit sekä jäte- ja vesihuolto. Saarille perustettiin myös ohjatut kulkureitit. Korjaushankkeiden vaikutuksesta ja maihinnousun rajoittamisen takia saarten taantunut merilinnusto alkoi elpyä ja monipuolistua. Saari onkin nykyään tärkeä lintukohde.

Lönnqvistille ja Laamaselle myönnettiin Vuoden loistavin teko -palkinto majakan korjauksesta v. 2005. 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image